Campagnes
Stappenplan: Formitable Takeaway producten toevoegen aan je Instagram
Stappenplan: Formitable Takeaway producten toevoegen aan je Instagram

Zo verkoop je Formitable takeaway producten via Instagram Shopping en bereik je nog meer gasten

Operations avatar
Geschreven door Operations
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met Instagram Shopping heb je een extra gratis kanaal om je takeaway producten in de etalage te zetten. Zo kunnen gasten direct vanuit je smakelijke Instagram foto's hun bestellingen plaatsen. Met één druk op de knop zitten ze meteen in de Formitable takeaway shop op jouw website.

In dit stappenplan leggen we precies uit hoe je deze handige functie instelt.

Deze gids is gemaakt met hulp van Alex Vrees van creatief bureau Baldadig

Synchroniseer producten met de Instagram Shopping app

Om je Formitable producten op Instagram aan te bieden, moet je eerst de Instagram Shopping app aanzetten. We maken een catalogus link voor je restaurant aan waarin we alle relevante informatie, links en plaatjes voor je producten klaarzetten.

• In Formitable ga je naar Takeaway producten en klik op Products on Instagram' rechtsbovenin.

• Als je de Instagram Shopping app in Formitable nog niet hebt geïnstalleerd, word je gevraagd om dit eerst te doen.

• Selecteer welke producten je wilt aanbieden: Takeaway, tickets of gift vouchers.

• Klik op de 'Copy' knop onderaan om de link naar je catalogus te kopiëren. Deze heb je straks nodig.

• Sluit het venster en ga door met het Stappenplan Instagram Shopping onderaan.

📌 Voeg een foto's en productbeschrijving toe in Formitable. Alleen producten met een foto en productomschrijving kunnen aangeboden worden. Zorg er dus sowieso voor dat deze toegevoegd zijn aan je producten.

📌 Productprijzen mogen niet €0 zijn. De basisprijs van producten mag niet nul zijn. Als je takeaway producten aanbiedt met een basisprijs van nul maar allerlei betaalde product opties dan zal dit product door Instagram geweigerd worden.

Stappenplan Instagram Shopping

Producten op Instagram verkopen? Dat doe je via Facebook! Instagram is onderdeel van Facebook en om de producten via Instagram te kunnen verkopen, moet je deze via je Facebook account toevoegen.

• Als je dit gedaan hebt, ga je naar http://www.facebook.com/products. Hierdoor kom je in gedeelte Handelsbeheer.

• Klik op 'Catalogus toevoegen.

• Selecteer 'E-commerce' en dan 'Volgende.

• Kies 'Productinformatie uploaden’, geef je catalogus een naam, vul de website van je restaurant in en klik op 'Maken.

• Op het volgende scherm klik je op 'Catalogus bekijken’. Hierdoor kom je in het gedeelte Catalog Manager.

• Selecteer 'Artikelen toevoegen’ bij de suggestie 'Voeg je artikelen in bulk toe'.

• Kies 'Uploaden in bulk gebruiken' op het volgende scherm en klik op 'Volgende’.

• Kies 'Gepland overzicht’ als uploadoptie en klik op 'Volgende'.

• Plak hier de catalogus URL die je eerder in Formitable hebt gekopieerd. Ga door met ‘Volgende’.

• Kies dat de producten Elk uur bijgewerkt moeten worden en zet ook 'Automatische updates toevoegen’ aan. Klik op 'Volgende'.

• Geef je gegevensbron een naam. Bijv "Formitable Products".

• Selecteer 'EUR - Euro' als Standaardvaluta (of selecteer de valuta die je in Formitable gebruikt). Klik op 'Uploaden'.

• De producten worden nu verwerkt. Dit kan een paar minuten duren. ⏳ Als er na 10 minuten nog niets gebeurd is, ververs de pagina.

• Als dit klaar is, kun je zien hoeveel producten geïmporteerd zijn. Als er problemen met je producten zijn klik dan op ‘Rapport bekijken' om te zien waarom deze afgewezen zijn.

• Als je op Catalogus > Artikelen klikt staan hier je Formitable producten nu keurig met plaatjes in de Facebook catalogus. Is dit niet het geval? Ververs dan even de pagina.

📌 Geen drankverkoop. Het is niet mogelijk om alcoholische dranken op Facebook of Instagram aan te bieden. Als je bijvoorbeeld wijn of bier in je Formitable takeaway shop aanbiedt, verwijder deze dan uit de Facebook catalogus. Anders wordt deze niet goedgekeurd door Facebook.

• Maak nu een Facebook Winkel aan om deze catalogus te koppelen aan Facebook en Instagram shopping. In de Catalog Manager, klik je op Winkels, en dan op 'Naar Winkels'.

• Klik in het vervolgscherm op ‘Volgende’ en dan op ‘Betalen op een andere website'. Dit zorgt ervoor dat de transactie op je eigen website via Formitable afgehandeld wordt.

• Bij 'Waarvandaan wil je koppelen?' selecteer je de Facebook pagina & het Instagram account van je restaurant. Klik op 'Volgende.

• Je wordt nu gevraagd om je zakelijke e-mailadres te bevestigen. Vul je zakelijk e-mailadres in en klik op ‘Verzenden’.

• Kies nu de product catalogus die je zojuist aangemaakt hebt. Klik op ‘Volgende’.

• Controleer je instellingen en klik 'Afronden'.

• Je product catalogus en shop worden nog gecontroleerd door Facebook. Dit kan 1 - 2 werkdagen duren. Je wordt per email geïnformeerd zodra dit klaar is.

😴 ... even wachten ... we zijn er echt bijna!

• Als je producten goedgekeurd zijn door Facebook open je Instagram op je telefoon. Ga in je profiel naar Instellingen.

• Selecteer Bedrijf in het menu en dan 'Shopping'.

• Je ziet nu de aangemaakte Facebook Commerce account met de bijbehorende product catalogus.

🎉 Gefeliciteerd! Vanaf nu kun je producten taggen in je Instagram posts en stories en je takeaway een extra boost geven.

💡 Adverteren? Je kunt ook adverteren met Instagram posts die getagde producten bevatten. Een mooie manier om een nog bredere doelgroep te bereiken.

Heb jij al ervaring met verkoop van takeaway producten via Instagram? Wij zijn op op zoek naar succesverhalen om andere ondernemers te inspireren! Laat het ons weten in de chat of stuur een email, dan nemen we contact met je op!

📷 We zijn echt heel benieuwd wat je allemaal gaat verkopen... Gebruik #teamformitable in je posts! 😊

⚠️ Mijn account werd niet goedgekeurd voor Instagram shopping! Wat nu?

Dit kan wel eens per ongeluk gebeuren. Klik op de 'nog een beoordeling aanvragen' link in de mail die je ontvangen hebt. De tweede keer gaat het vrijwel altijd goed. 😊

⚠️ Beleidsschendingen ‘Advertenties mogen het kopen of verkopen van dieren niet promoten’

🌱 Facebook wil liever niet dat er dierlijke producten op haar platform verkocht worden. Sommige van je takeaway producten worden daarom wellicht geweigerd. Vind hier het volledige handelsbeleid van Facebook.

• Je kunt altijd proberen om een afgewezen product nogmaals te laten keuren door op ‘Beoordeling aanvragen’ te klikken.

Met wie neem je contact op

Helaas kunnen wij als Formitable niet in je Instagram of Facebook Business Manager account kijken. Ook hebben we geen invloed op de keuringsprocessen van Instagram voor producten of shops. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met het team van Instagram of Facebook.