Alles wat je moet weten om het meeste uit de cadeaubonnen app te halen

Cadeaubonnen zijn een win-win-win: gasten geven ze graag, gasten ontvangen ze graag en het is extra omzet voor jouw restaurant. Op deze manier bereik je nieuwe gasten en alle bonnen die niet worden ingewisseld betekenen 100% winst. Een ideaal product. Fysieke cadeaubonnen kunnen veel tijd kosten en zijn lastig om te beheren. Formitable geeft jou de opties om digitale cadeaubonnen aan te bieden, volledig geïntegreerd in het reserveringssysteem. Je kunt ze helemaal zelf aanmaken en je bepaalt zelf welke producten je aan wilt bieden. Deze cadeaubonnen kun je vervolgens direct op jouw website verkopen.

Neem in kijkje bij de cadeaubonnen van Daalder voor inspiratie

Voordat je begint

Verbind met Mollie en test de betalingen in Test mode

1. Verbind met Mollie. Net als met tickets, komt alle opbrengst van jouw cadeaubonnen op jouw Mollie account te staan. Nog geen Mollie account? Meld je hier aan
  2. Kosten. In de App store van Formitable kun je zelf de Cadeaubonnen app installeren (Apps > Gift vouchers). In deze app kun je bij Settings per betalingsmethode kiezen of je zelf of jouw gasten de transactiekosten betalen.
  3. Geldigheid. Met de standaard instelling zijn cadeaubonnen 2 jaar geldig. Dit kun je aanpassen bij Settings > Setup to een minimum van één jaar en een maximum van vijf jaar.
  4. Test mode. Ben je verbonden met Mollie, heb je cadeaubonnen app geïnstalleerd en heb je je eerste cadeaubon aangemaakt? Voordat je ze beschikbaar maakt, kun je de betaling testen in de Test mode. Vergeet niet om na afloop de Test mode weer uit te zetten! De Test mode vindt je bij Settings > Setup.
  • Hulp nodig? E-mail support@formitable.com of bel +31202384171. Je kunt ook gebruikmaken van Whatsapp. Het Whatsapp nummer is hetzelfde als het telefoonnummer.

Cadeaubonnen aanmaken

Om een cadeaubon aan te maken ga naar Products > Gift Vouchers. Klik op de Create voucher knop. Je kunt kiezen tussen Ticket voucher (arrangementen) en Amount (vast bedrag).

1. Ticket Voucher. Wil je arrangementen aanbieden zoals een high tea of een all-inclusive diner? Klik dan op ‘Ticket’ en selecteer een ticket uit de lijst. Je kunt de titel, de tekst en het bedrag aanpassen om het ticket geschikt te maken als cadeaubon.
  2. Bedrag. Je kunt ook cadeaubonnen met een vast bedrag aanbieden. Dit kan een mooie toevoegingen zijn op de arrangementen die je aanbiedt. Klik dan op ‘Amount’, kies een voorgesteld bedrag of vul deze zelf in. Voor dit type cadeaubon kun je een eigen afbeelding uploaden of een kleur kiezen. Jouw logo wordt automatisch in het ticket verwerkt.

Tip voor ticket vouchers: Aan een ticket voucher hangt een ticket. Het arrangement zelf moet wel boekbaar zijn anders kunnen gasten ook hun voucher niet verzilveren. Vergeet dus niet om een shift aan te maken voor het oorspronkelijke ticket. Je kunt deze shift trouwens op private zetten zodat alleen mensen met een ticket voucher hem kunnen boeken.

Tip voor de bedragen: Bied niet alleen dure arrangementen aan, maar bied ook goedkopere opties aan. Zo blijf je binnen ieders budget.

Cadeaubonnen verkopen

Je biedt mooie en professionele cadeaubonnen aan. Nu wil je er zoveel mogelijk verkopen! De cadeaubonnen zijn geïntegreerd in de reserveringswidget, dus je kunt ze nu meteen verkopen via jouw website.

Wat je nog meer kunt doen? De volgende stap is een pagina op jouw website bouwen en je sociale media inzetten.

De cadeaubonnen pagina van Daalder

1. Bouw een pagina op je website met de titel ‘cadeaubonnen’. Zo is het niet alleen makkelijk voor bezoekers om deze pagina te vinden, maar erkent Google deze pagina ook.
  2. Zet een promotietekst op je website. Je kunt de tekst van de template hieronder gebruiken.
  3. Zet onder tekst een knop om de giftshop te openen. Gebruik #ft-openShop-vouchers hiervoor. Verdere instructies zijn te vinden via Settings > Widgets pagina door op de Configure widget knop te klikken. Je kunt deze instructies ook aan je webdeveloper geven.
  4. Met cadeaubonnen heb je zo een mooie post op social media.
  5. Promoot de cadeaubonnen pagina om meer verkeer naar jouw website te genereren.
  6. Wil je een specifieke cadeaubon promoten? Iedere cadeaubon heeft zijn eigen unieke link.
  7. Tenslotte kun je een nieuwsbrief naar je gasten sturen om je cadeaubonnen te promoten.

Template promotie tekst:

Maak iemand blij met een cadeaubon van [jouw restaurant]! Selecteer een mooi arrangement of een vast bedrag. De cadeaubon kan online ingewisseld worden tijdens het reserveren of in het restaurant zelf. Is er iemand jarig? Is er iemand geslaagd? Is het Moederdag? Dat is een perfect moment voor een cadeaubon.

Cadeaubonnen kunnen op onze eigen website gekocht worden.

Cadeaubonnen inwisselen en codes aan reserveringen koppelen

Cadeaubonnen kunnen op twee manieren worden ingewisseld: tijdens het reserveren of in het restaurant.

1. Inwisselen tijdens reserveren. Elke verkochte cadeaubon heeft een unieke code. Deze code kan tijdens het reserveren ingevoerd worden. De code wordt gecontroleerd en gekoppeld aan het juiste arrangement of bedrag. In Formitable zijn deze reserveringen meteen te herkennen aan een cadeau icoon. Als je de reservering opent, zie je een samenvatting van de aankoop in de ‘payment’ tab (te herkennen aan het credit card icoon). In de cadeaubonnen tab zie je welke cadeaubon is ingewisseld.
  2. Inwisselen in het restaurant. Als gasten binnenkomen met een cadeaubon of als gasten hebben gereserveerd zonder de code te gebruiken, kun je deze code handmatig checken. Om dit te doen moet je de cadeaubon aan de reservering toevoegen.
  • Als het een walk-in is, moet je deze eerst in het systeem zetten.
  • Als het een reservering is, zoek deze eerst op. Als je de reservering opent, kun je de code handmatig invoeren in de tab. Het systeem controleert de code en verbind deze meteen met het juist arrangement of het bedrag.

Inwisselen tijdens het reserveren:
Tijdens het boeken vind je de beschrijving van de gekochte cadeaubon

Inwisselen in het restaurant:

Je kunt cadeaubonnen makkelijk in het restaurant inwisselen door de code in te voeren

Verbinden met administratie

1. Een overzicht van alle betalingen kun je vinden bij Insights > Orders. Een order betekent dat een er betaling is gedaan. Normale reserveringen zonder kosten worden dus niet in dit overzicht opgenomen. Alle orders kunnen vanuit Formitable geëxporteerd worden als excel-bestand.
  2. Net als bij tickets, ontvang je het geld van de cadeaubonnen direct op jouw Mollie account. Je kunt ook een bestand van Mollie downloaden. Voor meer informatie over het administratieproces check: https://help.mollie.com/hc/nl/categories/201780389-Administration
  3. Om de transacties van Formitable en Mollie te koppelen, kun je de Mollie Payment ID gebruiken. Deze vind je zowel in het export bestand van Formitable en in de export van Mollie.