Leer hoe je afhaal- en bezorgmaaltijden aan kunt bieden met Formitable. Met een paar simpele stappen bied je jouw restaurantervaring thuis aan. Met Formitable bied je jouw specialiteiten, kant-en-klare menu’s, to-go maaltijden, flessen wijn, of alles wat je maar kunt bedenken aan.

Voordat je begint

• Verbind met Mollie. Net als met tickets en cadeaubonnen, ontvangen je jouw afhaal en bezorg omzet op je eigen Mollie account. Nog geen Mollie account? Lees onze Mollie instructies.
  • Test Mode. Je kunt je instellingen testen zonder echt betalingen te doen door de Test Mode aan te zetten bij Settings > Setup > Payments. Vergeet niet om na afloop de Test mode weer uit te zetten!
  • Promotie. Zodra je Takeaway hebt opgezeten, laat de Formitable widget een ‘Bestel nu’ knop zien. Dat is een goed begin, maar wij adviseren je ook om een aparte ‘Afhaal en bezorg’ pagina op jouw website te maken en om de Promotionele pop-up te installeren om de verkoop te stimuleren.

Takeaway producten toevoegen

Ga naar Products > Takeaways

1. Product toevoegen, door op de + te klikken opent een scherm, waar je alle specificaties toe kunt voegen.
  2. Taal. Is jouw website in het Nederlands en in het Engels? Vergeet dan niet om de titel en beschrijving in twee talen in te voeren.
  3. Een actief product wordt zichtbaar in jouw widget. Als je een product niet meer aan wilt bieden, schuif je de ‘active’ knop naar links.
  4. Voeg een naam, prijs en beschrijving toe aan je product.
  5. Bij VAT percentage kun je het BTW percentage invullen voor je boekhouding.
  6. Voeg een productgroep toe zoals voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten. Productgroepen geven je takeaway-shop. Sleep je producten ook even met een ingedrukte muisknop in de goede volgorde. Open je shop en bekijkt hoe je productgroepen staan.
  7. Sleep je producten in de gewenste volgorde. Op je shop om je productgroepen te 'testen'.
  8. Sla je product op.

Voeg zo veel takeaway producten toe als je wilt om een aantrekkelijk menu voor thuis voor jouw gasten aan te bieden.

Laat je creativiteit de vrije loop… of wees helder en beschrijven.

Configureer je instellingen

Klik op Settings rechtsboven in de hoek, net onder de naam van je restaurant. Er verschijnt een beeldscherm, waar je je instellingen voor afhaal en bezorgen kunt bepalen. Je kunt één optie, bieden opties aanbieden, of helemaal geen takeaway aanbieden. Je kunt dit voor elke dag in de week afzonderlijk instellen.

Takeaway bestellingen aannemen

Activeer het schuifje om take-away bestelling aan te kunnen nemen. Je kunt verschillende instellingen voor afhalen en bezorgen kiezen. Wees je ervan bewust dat alle instellingen voor afhalen en bezorgen in de takeaway-shop op je website zichtbaar zijn.

• Pre-order. Mogen mensen je gerechten vooraf bestellen voor morgen of zelfs nog langer vooruit? Je kunt het tot maximaal 6 dagen vooruit toelaten.

Afhaal instellingen

• Pick-up time. Hoe lang duurt het voordat een bestelling klaar is om af te halen? Deze tijd geldt voor al jouw afhaalorders.
  • Minimum order amount. Stel hier je minimale bestelbedrag in voor afhaalbestellingen.

Bezorg instellingen

• Delivery time. Hoe lang duurt het voordat een bestelling klaar is voor bezorging? Deze tijd geldt voor al jouw bezorgbestellingen.
  • Delivery costs. Welk bedrag wil je bezorgkosten rekenen?
  • Free delivery. Zet hier het minimale bedrag in vanaf wanneer bezorgingen gratis zijn.
  • Minimum order amount. Stel hier je minimale bestelbedrag in voor bezorgbestellingen.
  • Voeg postcodes toe om je bezorggebied aan te geven.

Shop intro

Laat aan je klanten een bericht zien in de kop van je takeaway-shop. Informeer ze over je bezorggebied, bestelregels of andere details die relevant zijn.

Sla jouw takeaway instellingen op om jouw afhaal- en bezorg producten online aan te bieden.

Extra tekst voor de bestelbevestiging

Klanten ontvangen automatisch een bestelbevestiging per mail. Je kunt hier extra informatie aan toevoegen. Stuur informatie hoe gasten jullie kunnen vinden, voeg een link naar jullie cadeaubonnenshop toe, of bedank ze simpelweg voor de bestelling.

Daginstellingen

• Stel per dag een maximum aantal bestellingen binnen een tijdslot in (15 minuten). Geef aan wanneer er afgehaald en bezorgd kan worden. Je kunt ook instellen tot wanneer bestellingen uiterlijk geplaatst kunnen worden.
  • Per product kun je bij 'Daily product limits' instellen hoeveel jullie ervan op een dag willen aanbieden. Hierdoor kun je voorkomen dat gasten iets bestellen wat je niet meer op voorraad hebt. Als je een 0 invult, kan het product op de dag helemaal niet besteld worden.
  • 'Order before' is het laatste moment dat klanten een bestelling kunnen plaatsen.

Wil je geen bestellingen meer ontvangen?

• Zet beide schuifjes voor bezorgen en afhalen van een dag dicht en er kunnen op deze dag geen bestellingen meer geplaatst worden. Dit werkt uiteraard ook voor de huidige dag. Zo zet je je takeaway-shop gemakkelijk dicht.

Je bent klaar om te beginnen!

Start met verkopen

Zodra je jouw takeaway producten hebt toegevoegd en je takeaway bestellingen hebt geactiveerd, laat jouw reserveringswidget de knop ‘Bestel nu’ zien. Hier zien gasten een overzichten van al jouw producten. Dat is een goed begin, maar wij adviseren om een aparte pagina op jouw website aan te maken en om de promotionele pop-up in te stellen om nog meer op te vallen.

Bestelling Management

Volg binnenkomende bestellingen:

• Ga naar Insights > Orders om een realtime overzicht van binnenkomende afhaal en bezorg bestellingen te zien.
  • Stel handmatig de status van de bestelling in: Received (Ontvangen), Preparing (Voorbereiden), On-Rout (Onderweg) or Completed (Voltooid)
  • Filter bestellingen in type, dag of status
  • Sorteer bestellingen door op de titles in de kolom te klikken
  • Ontvang berichten van gasten en antwoord makkelijk zonder Formitable te verlaten. Je kunt ook een privé notitie toevoegen om extra info met je team te delen.
  • Print alle bestelling van vandaag of morgen door op het print icoontje te klikken

Bestelling notificaties

• Voor nieuwe bestellingen wordt de Activity pagina bijgewerkt, je krijgt direct een notificatie (inclusief geluid) rechtsboven in je scherm.
  • Je kunt extra e-mail notificaties aanzetten in de NotifyMe app.

Ook handig

• Maak een aparte pagina aan op je restaurant website
  • Gebruik een button om de takeaway shop te openen
  • Activeer de promo pop-up om je sales een boost te geven
  • Promoot je takeaway-shop op social media of in een nieuwsletter met een directe link

Hulp nodig?

Praat met ons via de chat, of stuur een e-mail naar support@formitable.com. We zijn er om te helpen!