Takeaway: Afhalen & bezorgen

Bied jouw restaurantervaring thuis aan. We helpen je met alle instellingen

Melinda avatar
Geschreven door Melinda
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Leer hoe je afhaal- en bezorgmaaltijden aan kunt bieden met Formitable. Met een paar simpele stappen bied je jouw restaurantervaring thuis aan. Met Formitable bied je jouw specialiteiten, kant-en-klare menu’s, to-go maaltijden, flessen wijn, of alles wat je maar kunt bedenken aan.

Voordat je begint

• Verbind met Mollie of Stripe. Net als met tickets en cadeaubonnen, ontvangen je jouw afhaal en bezorg omzet op je eigen Mollie of Stripe account. Nog geen Mollie account? Lees onze Mollie instructies. Werk je liever met Stripe? Lees onze Stripe instructies.

• Test Mode. Je kunt je instellingen testen zonder echt betalingen te doen door de Test Mode aan te zetten bij Settings > Setup > Payments. Vergeet niet om na afloop de Test mode weer uit te zetten!

• Promotie. Zodra je Takeaway hebt opgezet, laat de Formitable widget een ‘Bestel nu’ knop zien. Dat is een goed begin, maar wij adviseren je ook om een aparte ‘Afhaal en bezorg’ pagina op jouw website te maken en om de Promotionl Pop-Up te installaeren om de verkoop te stimuleren.

Takeaway producten toevoegen

1. Product toevoegen, door op de + te klikken opent een scherm, waar je alle specificaties toe kunt voegen.

2. Taal. Is jouw website in het Nederlands en in het Engels? Vergeet dan niet om de titel en beschrijving in twee talen in te voeren.

3. Een actief product wordt zichtbaar in jouw widget. Als je een product niet meer aan wilt bieden, schuif je de ‘active’ knop naar links.

4. Voeg een naam en beschrijving toe aan je product.

5. Voeg een productgroep toe zoals voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten. Productgroepen geven je takeaway-shop wat structuur.

6. Op het tabje Pricing kun je de prijs en het BTW percentage (engels: VAT) invullen voor je boekhouding.

7. Bij Options kun je allemaal keuzes, extra's en supplementen toevoegen. Lees hier hoe je Takeaway Product Options instelt (incl. video uitleg).

8. Sla je product op met de Save knop.

Voeg zo veel takeaway producten toe als je wilt om een aantrekkelijk menu voor thuis voor jouw gasten aan te bieden.

💡 Volgorde van producten: Sleep je producten in de gewenste volgorde. Open je shop om je productgroepen te 'testen'.

Laat je creativiteit de vrije loop… maar wees helder en beschrijven.

Configureer je instellingen

Klik op het Settings icoon (⚙️) rechtsboven in de hoek bij Products > Takeaway. Er verschijnt een beeldscherm, waar je je instellingen voor afhaal en bezorgen kunt bepalen. Je kunt één optie, bieden opties aanbieden, of helemaal geen takeaway aanbieden. Je kunt dit voor elke dag in de week afzonderlijk instellen.

Takeaway bestellingen aannemen

Activeer het schuifje om take-away bestelling aan te kunnen nemen. Je kunt verschillende instellingen voor afhalen en bezorgen kiezen. Wees je ervan bewust dat alle instellingen voor afhalen en bezorgen in de takeaway-shop op je website zichtbaar zijn.

• Pre-order. Mogen mensen je gerechten vooraf bestellen voor morgen of zelfs nog langer vooruit? Je kunt het tot maximaal 100 dagen vooruit toelaten.

Afhaal instellingen

• Pick-up time. Hoe lang duurt het voordat een bestelling klaar is om af te halen? Deze tijd geldt voor al jouw afhaalorders.

• Minimum order amount. Stel hier je minimale bestelbedrag in voor afhaalbestellingen.

Bezorg instellingen

• Delivery time. Hoe lang duurt het voordat een bestelling klaar is voor bezorging? Deze tijd geldt voor al jouw bezorgbestellingen.

• Delivery costs. Welk bedrag wil je bezorgkosten rekenen?

• Free delivery. Zet hier het minimale bedrag in vanaf wanneer bezorgingen gratis zijn.

• Minimum order amount. Stel hier je minimale bestelbedrag in voor bezorgbestellingen.

• Voeg postcodes toe om je bezorggebied aan te geven.

💡 Groter bezorggebied: Vul alleen de eerste twee nummers van een postcode in om de volledige reeks postcodes toe te laten. Bijv. "10" zorgt ervoor dat alle postcodes lopend van 1000, 1001, t/m 1099 akkoord zijn.

Shop intro

Laat aan je klanten een bericht zien in de kop van je takeaway-shop. Informeer ze over je bezorggebied, bestelregels of andere details die relevant zijn.

Sla jouw takeaway instellingen op om jouw afhaal- en bezorg producten online aan te bieden.

Extra tekst voor de bestelbevestiging

Klanten ontvangen automatisch een bestelbevestiging per mail. Je kunt hier extra informatie aan toevoegen. Stuur informatie hoe gasten jullie kunnen vinden, voeg een link naar jullie cadeaubonnenshop toe, of bedank ze simpelweg voor de bestelling.

Daginstellingen

• Stel per dag een maximum aantal bestellingen binnen een tijdslot in (15 minuten). Geef aan wanneer er afgehaald en bezorgd kan worden. Je kunt ook instellen tot wanneer bestellingen uiterlijk geplaatst kunnen worden.

• Per product kun je bij 'Daily product limits' instellen hoeveel jullie ervan op een dag willen aanbieden. Hierdoor kun je voorkomen dat gasten iets bestellen wat je niet meer op voorraad hebt. Als je een 0 invult, kan het product op de dag helemaal niet besteld worden.

• 'Order before' is het laatste moment dat klanten een bestelling kunnen plaatsen.

Wil je geen bestellingen meer ontvangen?

• Zet beide schuifjes voor bezorgen en afhalen van een dag dicht en er kunnen op deze dag van de week geen bestellingen meer geplaatst worden. Dit werkt uiteraard ook voor de huidige dag.

• Wil op een aantal dagen geen takeaway aanbieden? Lees hier hoe je bepaalde dagen kunt sluiten voor takeaway bestellingen.

Je bent klaar om te beginnen!

Start met verkopen

Zodra je jouw takeaway producten hebt toegevoegd en je takeaway bestellingen hebt geactiveerd, laat jouw reserveringswidget de knop ‘Bestel nu’ zien. Hier zien gasten een overzichten van al jouw producten. Dat is een goed begin, maar wij adviseren om een aparte pagina op jouw website aan te maken en om de promotionele pop-up in te stellen om nog meer op te vallen.

Bestelling Management

Volg binnenkomende bestellingen:

• Ga naar Insights > Orders om een realtime overzicht van binnenkomende afhaal en bezorg bestellingen te zien.

• Stel handmatig de status van de bestelling in: Received (Ontvangen), Preparing (Voorbereiden), On-Rout (Onderweg) or Completed (Voltooid)

• Filter bestellingen in type, dag of status

• Sorteer bestellingen door op de titles in de kolom te klikken

• Ontvang berichten van gasten en antwoord makkelijk zonder Formitable te verlaten. Je kunt ook een privé notitie toevoegen om extra info met je team te delen.

• Print alle bestelling van vandaag of morgen door op het print icoontje te klikken

Bestelling notificaties

• Voor nieuwe bestellingen wordt de Activity pagina bijgewerkt, je krijgt direct een notificatie (inclusief geluid) rechtsboven in je scherm.

• Je kunt extra e-mail notificaties aanzetten in de NotifyMe app.

💡 Mollie of Stripe transactiekosten door gasten zelf laten betalen?

Somige restaurants kiezen ervoor om de Mollie of Stripe transactiekosten voor bijv. iDeal aan gasten door te rekenen. Voor takeaway is dit vrij gebruikelijk. Zit jij na te denken om dit ook te doen?

• In Formitable, ga naar Settings > Setup, scroll naar de Payments sectie.

• Klik op Manage payment methods.

• Voor elke betaalmethode kun je kiezen of de gasten de commissie betalen met 'Guest pays fee'.

Behoud het overzicht over al je Takeaway producten

Wanneer je eenmaal meerdere Takeaway producten hebt aangemaakt is het prettig om duidelijk in kaart te hebben wat je allemaal aanbied. Bijvoorbeeld snel alle items uit één specifieke Product Group inzien, welke Takeaway producten boekbaar zijn en welke niet, en bij welke producten je nog informatie mist. Dit kun je heel gemakkelijk terug zien in het overzicht van je Takeaway.

Filter op Takeaway Product Group

Filter op Product Group in het menu links om bijvoorbeeld alle Pizza's, Specials of Wijnen die je aanbiedt te kunnen zien:

Filter op Takeaway Product Status

Filter op Takeaway Product status in het menu links om bijvoorbeeld alléén je actieve producten te zien:

Of bekijk in één oog opslag welke Takeaway producten boekbaar zijn door de status van je producten te scannen:

Maak je Takeaway content compleet

Formitable geeft je een melding wanneer de content van je Takeaway producten incompleet is. Zo zorg je er altijd voor dat de informatie die je toont up to date is, in alle talen.

Ook handig