Voeg een Wachtlijst toe aan je Shift

Geef je gasten de mogelijkheid om zichzelf op de Wachtlijst te plaatsen. Ze kunnen automatisch worden bericht als er een plek vrijkomt.

Operations avatar
Geschreven door Operations
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Niets zo vervelend als lege tafels in je restaurant. Zelfs zit je al volgeboekt, bestaat er nog steeds een kans dat gasten op het laatste moment afzeggen. Met een wachtlijst heb altijd wat gasten achter de hand om de gaten op te vullen.

Wil je alleen een wachtlijst voor het diner of voor de Chef's Table, maar niet voor de lunch? Formitable maakt het makkelijk om voor iedere Shift afzonderlijk te bepalen of je wachtlijstplekken wil aanbieden of niet.

Daarnaast kun je ook zelf bepalen of je wachtende gasten een automatisch bericht wilt sturen wanneer er een plek vrij komt, of dat je de controle zelf houdt en wachtende gasten handmatig op een vrijgekomen tafel plaatst.

Wat ziet de gast?

Als de wachtlijst is ingeschakeld, kunnen gasten kiezen om op de wachtlijst geplaatst te worden als je restaurant vol zit. Gasten kunnen een specifiek tijdstip of een breder tijdsframe kiezen. Ze melden zich hierdoor aan voor notificaties.

• Handmatig. Als er een plek vrijkomt in je restaurant en je deze handmatig toewijst aan iemand op de wachtlijst, verandert de wachtlijstvermelding in een normale reservering. De gast krijgt dan per mail een bevestiging van de reservering.

• Notificaties. Als je automatische notificaties voor je wachtlijst hebt aangezet, krijgen gasten een e-mail als er een plek vrijkomt. Met één druk op de knop worden ze naar je reserveringswidget geleid waar ze een reservering voor de gekozen tijd kunnen maken.
    Als er iemand sneller was en er geen vrije plekken meer zijn, krijgen gasten een nieuwe melding als er een plek vrijkomt. Ze kunnen zichzelf wel altijd afmelden voor notificaties.

💡 Een kans op meer loyaliteit. Als het niet gelukt is om een gast van de wachtlijst te plaatsen, sturen we op het einde van de dag een e-mail dat hun plek op de wachtlijst is verlopen. Daarnaast nodigen we ze uit om een reservering voor een andere dag te maken.

Hoe stel je een Wachtlijst in voor je Shifts?

Je kunt voor iedere Shift afzonderlijk bepalen of je een Wachtlijst wil aanbieden aan gasten indien er geen plek meer beschikbaar is. Daarnaast kun je kiezen of je automatische notificaties voor de wachtlijst in wilt stellen of dat je gasten die zich hebben aangemeld voor de wachtlijst handmatig wilt plaatsen wanneer er een plek vrijkomt.

• Ga naar Settings > Shifts.

• Selecteer de Shift waar je een wachtlijst voor wilt aanzetten.

• In de 'Waitlist' tab, zet de wachtlijst aan.

• Geef aan of je wel of geen notificaties wilt sturen.

Zie in één oogopslag voor welke Shifts je een Wachtlijst aan hebt staan

In het overzicht van je Shifts kun je heel makkelijk zien voor welke Shifts je een Wachtlijst aan hebt staan en zo ja, of je met automatische notificaties werkt of wachtende reserveringen handmatig plaatst.

Per Shift zie je onder het zandloper icoontje of je een Wachtlijst aan hebt staan. Staat er een belletje bij? 🛎 Dan heb je automatische notificaties aan staan.

Beheer je Wachtlijst tijdens service

Onderaan het Overview, zie je het zandloper icoon ⏳ en het aantal gasten op je Wachtlijst.

De Wachtlijst knop knippert groen als er een plek vrijkomt voor mensen op de wachtlijst. Je krijgt ook een notificatie bij het belletje bovenaan.

Klik in het Overview op Waiting op de Wachtlijst te openen.

• Voeg gasten toe aan de Wachtlijst. Klik op de blauwe + knop om iemand aan je Wachtlijst toe te voegen. Kies binnen welk tijdsframe gasten aan kunnen komen. Voeg een e-mailadres toe zodat er notificaties kunnen worden gestuurd.

• Maak een volgorde door te schuiven. Sleep de gasten op de Wachtlijst met je vinger of door je muis ingedrukt te houden op de zes grijze stippen.

• Verwijder gasten van de Wachtlijst. Klik op de gasten die je van de Wachtlijst wilt verwijderen en klik op het 🗑️ (prullenmand icoon) onderaan.

• Filter je Wachtlijst. Klik op het filter icoontje rechts bovenin en filter je wachtlijst op basis van groepsgrootte en/of tijdsslot. Zo zie je in één oogopslag wie welk gat in je planning kan opvullen.

• Sorteer je Wachtlijst. Klik op de twee pijltjes rechts bovenin om je Wachtlijst te sorteren op wie zich recent of als eerste op de wachtlijst heeft aangemeld. Zo hoef je niet door alle Wachtlijst items heen te scrollen en kan je eventueel gasten die al een lange tijd op de Wachtlijst staan benaderen.

• Plaats je gasten om hun wachtlijst plek te veranderen naar een echte reservering. Als er plek is voor gasten, wordt de place knop blauw

• 🔕 Notificaties? Je kunt altijd instellen of gasten notificaties krijgen als er een plek beschikbaar is. Gasten die geen notificaties krijgen zijn gemarkeerd met een doorgestreept belletje.

• Zoek gasten op de Wachtlijst. Wil je weten of een gast zich heeft aangemeld voor de Wachtlijst? Typ de naam van de gast in, in de zoekbalk in het Overview en zie direct of een gast zich heeft aangemeld voor je Wachtlijst (vandaag en/of in de toekomst).