Stripe installeren en gebruiken voor online betalingen

Stripe verwerkt betalingen voor Tickets, Cadeaubonnen en Takeaway. Vraag een creditcard garantie, verwerk refunds, beheer je administratie.

Kelly avatar
Geschreven door Kelly
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Als je aanbetaalde Tickets, Cadeaubonnen en Takeaway wilt aanbieden, moeten je gasten hiervoor online kunnen betalen. Wil je geen aanbetaling vragen voor een Ticket, dan is het ook mogelijk om een creditcard garantie te vragen. Je kunt dan een bedrag in mindering brengen op de creditcard, wanneer gasten niet komen opdagen.

Bij Formitable zijn we goed in het creëeren van een geweldige online gastervaring - de betalingen laten we over aan de professionals. Daarom werken wij onder andere met Stripe. Zij zorgen ervoor dat je een creditcard garantie kunt vragen en dat gasten kunnen betalen met alle moderne betaalmethodes zoals VISA, MasterCard, iDeal en ApplePay.

De betalingen zijn feilloos geïntegreerd in de Formitable widget. Makkelijk om op te zetten voor je restaurant en prettig voor je gasten.

Wat zijn de kosten van Stripe?

Stripe rekent een commissie per transactie. Een iDeal transactie kost bijvoorbeeld €0,29. Er zijn geen extra startkosten of verborgen kosten. Je betaalt alleen voor een succesvolle transactie.

De online transactiekosten van Formitable vind je hier.

Je Stripe account aanmaken

• Maak een Stripe account aan op hun website of gebruik deze link.

• Activeer je account! Dit is een belangrijke stap om te voltooien, zodat je ook uitbetalingen kunt gaan ontvangen.

• Voeg een bankrekening toe waarop je uitbetalingen wenst te ontvangen. Soms wordt er om extra informatie gevraagd om de rekening te verifiëren.

Verbind Stripe met Formitable

• Als je Stripe account en betaalmethodes zijn geactiveerd, ga je in Formitable naar de Settings > Setup pagina.

• Scroll naar de Payments sectie, click op de blauwe Connect via Stripe knop.

• Een dialoog pop-up opent, en misschien wordt gevraagd om in te loggen met je Stripe account.

• Click op de Connect knop onderaan.

• Het scherm sluit automatisch.

• Je Stripe account is nu verbonden met Formitable! 🎉

Vraag een creditcard garantie voor Tickets

Is je Stripe account verbonden met Formitable? Dan kun je er voor kiezen om voor Tickets een creditcardgarantie te vragen. Je kunt dan een bedrag in mindering brengen op de kaart, wanneer gasten niet komen opdagen.

• Ga naar Products > Tickets en selecteer het Ticket waar je een creditcard garantie voor wilt vragen.

• Onder Price, klik op No Show Fee.

• Vul een bedrag in per gast dat je in rekening brengt op de creditcard in het geval dat ze niet komen opdagen.

Het is mogelijk om het bedrag voor de hele reservering in mindering te brengen op de kaart, of slechts een deel ervan.

Verkoop Tickets, Cadeaubonnen en Takeaway

Is je Stripe account verbonden met Formitable? Begin met het genereren van omzet:

Welke betaalmethode je wilt gebruiken voor tickets, cadeaubonnen en takeaway kan afzonderlijk worden ingesteld. Je kunt ook bepalen of je zelf de transactiekosten van Stripe wilt betalen of dat je je gasten dat laat doen.

• In Formitable, ga naar Settings > Setup, de Payments sectie, en click op Manage payment methods.

📌 Test het betalingsproces: Als je wilt zien hoe het hele betalingsproces verloopt vanuit het perspectief van de gast, kun je de test mode aanzetten. Dat kun je 'gratis' aankopen doen in de widget op je website.

⚠️ Zet je widget offline als je test. Als Stripe in test mode staat kan iedereen gratis bestellingen plaatsen, zelfs je gasten. Zet je widget offline om te voorkomen dat gasten kunnen bestellen. Boven aan de Widgets pagina, kun je je widget offline zetten. Klik hier op configuration page om een preview van je widget te zien. Ben je klaar met testen? Vergeet dan niet de testmode weer off te zetten en je widget weer online te zetten.

Hoe en wanneer krijg ik mijn omzet?

Zodra je account is ingesteld kun in je Stripe Dashboard, bij Settings > Bank accounts and scheduling > Edit aangeven hoevaak en naar welke rekening Stripe uitbetaalt. Je kunt uitbetalingen per week of per maand ontvangen. Wanneer je voor het eerst met Stripe gaat werken, ontvang je de eerste uitbetaling gemiddeld 7 tot 14 werkdagen na ontvangst van je eerste succesvol ontvangen online betaling.

In het Stripe Dashboard zie je een lijst met alle geplande uitbetalingen inclusief verwachte datum waarop ze op je bankrekening worden gestort. Wil je liever eens in de zoveel tijd handmatig uitbetalen naar de gewenste rekening? Zet dan automatic payouts in het Dashboard uit.

Financiële administratie - hoe je dit goed doet

In Formitable vind je je gegenereerde product omzet terug in je Dashboard, of je kunt al je orders exporteren (excl. of incl. BTW) als Excel-bestand bij Order Insights via het menu.

Wij adviseren om Stripe te gebruiken voor financiële administratie, omdat je daar verschillende soorten exports uit kunt draaien en zij ook integraties hebben met boekhoudsystemen.

Veelgestelde vragen

💳 Hoe voeg ik meer betalingsmethodes toe?

Stripe ondersteunt verschillende creditcards zoals VISA, MasterCard en AmericanExpress zonder aanvullende configuratie.

Om een nieuwe betaalmethode toe te voegen aan Formitable, moet je deze eerst toevoegen aan je Stripe account. Voor het toevoegen van een nieuwe betaalmethode in Stripe neem je contact op met Stripe via payment-methods-feedback@stripe.com om hier goedkeuring voor te vragen.

Wanneer de bethaalmethode is goedgekeurd door Stripe:

• Ga in Formitable naar Settings > Setup en scroll naar de Payments sectie.

• Klik op Manage payment methods en activeer de betaalmethodes, als deze nog niet automatisch zijn aangezet.

• De nieuwe betaalmethodes zijn nu beschikbaar voor je gasten.

💔 Hoe kan ik tickets of bestellingen terugbetalen aan mijn gasten?

Je kunt de status van een transactie of terugbetaling altijd terugvinden in Stripe. Om snel naar de juiste bestelling te gaan in Stripe, ga je in Formitable naar Order insights en klik je op de order. Klik vervolgens op de 'View in Stripe' link in het ⋮ menu. Je wordt doorgestuurd naar de juiste order op de Payments Overview pagina in je Stripe Dashboard.

• Als een gast annuleert binnen de terugbetalingstermijn van een reservering regelt Stripe alles. Je gast ontvangt de terugbetaling automatisch op hun rekening of credit card binnen 5-10 werkdagen.

• Als je de reservering van een gast annuleert, kun jij kiezen of je iets wilt terugbetalen of niet.

• Als je een takeaway order annuleert, kun je kiezen of je iets wilt terugbetalen of niet.

• Als je je gasten handmatig (gedeeltelijk) terug wilt betalen, kun je dit op ieder moment doen in je Stripe dashboard door te klikken op de 'View in Stripe' link in de order.

👩‍🍳 Hoe wissel ik naar een andere Stripe account?

Als je restaurant een nieuw management heeft of als je simpelweg het Stripe account wilt veranderen die gelinkt is aan Formitable, moet je je huidige Stripe account loskoppelen en het nieuwe account verbinden. Om zeker te weten dat je niet weer met het verkeerde account koppelt, moet je tijdens het proces uitloggen in Stripe.

• In Formitable, ga naar de Settings > Setup pagina, scroll naar de Payments sectie en klik op de disconnect knop.

• Ga naar Stripe en log uit.

• Volg de bovenstaande stappen van Verbind Stripe met Formitable. Als er wordt gevraagd om in te loggen bij de Stripe pop-up, voer dan de gegevens van het nieuwe Stripe account in.

💸 Hoe wissel ik van Euro naar een andere valuta?

Ligt je restaurant buiten de Euro-zone? Stripe accepteert 135+ verschillende valuta's.