Formitable Quickstart Guide

Begin je net met Formitable? Als je de stappen uit deze quickstart gids volgt kun je binnen no-time online!

Kelly avatar
Geschreven door Kelly
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Formitable biedt allerlei verschillende oplossingen om je restaurant (en reserveringen) te verkopen, te managen en te laten groeien. Van het zodanig instellen van je beschikbaarheid dat je het maximale uit elke dag haalt, tot het makkelijk managen van dagelijkse taken, tot integraties waardoor je efficiënter kunt werken, en het creëeren van meer omzet via extra kanalen zoals takeaway en cadeaubonnen.

Alles is zodanig ontworpen dat het je meer efficientie en omzet oplevert. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel eerst e.e.a. instellen, zodat het optimaal voor je gaat werken. Hier komt onze Quickstart Guide perfect van pas ⛑️. Als je de stappen uit deze gids hebt gevolgd, ben je daarna klaar om online te gaan!

Voordat je begint

Log in via app.formitable.com. Wanneer je ingelogd bent zie je verschillende categorieën bovenin het scherm. In deze gids focussen we alleen op de laatste twee categorieën: Products en Settings.

Deze gids is er om op terug te vallen wanneer je het prettiger vindt om naast de Go Live Assistant (links onderin je scherm, wanneer je bent ingelogd) ook de stappen rustig te kunnen lezen.

Tip! 💡 Denk voordat je begint na over de talen waarin je met je gast wilt communiceren en stel dit alvast in via Settings > Setup > Langauges. Afhankelijk van wat je hier instelt, wordt bij de volgende Settings namelijk ook gevraagd om bijv. je Ticket informatie in de gekozen talen in te voeren.

1. Algemene restaurantgegevens toevoegen

Ga naar Settings > Restaurant om de algemene gegevens van je restaurant toe te voegen. Deze gegevens worden gebruikt voor al je emails (bevestigingsmail, herinneringsmail, etc.) Deze stap spreekt in principe voor zich.

Tip! 💡 Voeg een aantrekkelijke omslagfoto toe die de unieke ambiance van jouw restaurant weergeeft en voeg een beschrijving toe die de essentie van jouw restaurant in een paar zinnen omschrijft (type keuken, sfeer, etc.)

2. Creëer je Tafelplan

Vanzelsprekend, bepalen je tafels hoeveel gasten je (en reserveringen) je kwijt kunt. Ga naar Settings > Tables om areas en tafels toe te voegen aan de hand van de beschikbaarheid van jouw restaurant. Jij bepaalt welke tafels online gereserveerd kunnen worden, in welke volgorde ze geboekt moeten worden, welke gezamenlijk als groep kunnen worden gereserveerd, en meer. Heb je hulp nodig? 👇

📌 Lees het artikel Hoe je Areas en Tafels toevoegt

📌 Lees het artikel Hoe je Tafelgroepen maakt

3. Creëer Tickets

Tickets zijn de basis van je reserveringen. Deze bepalen namelijk welke ervaringen je precies aanbiedt aan je gasten. Wanneer je je perspectief verandert van 'het verkopen van tafels' naar 'het verkopen van brand experiences' heb je opeens een heel veel nieuwe mogelijkheden om gasten aan te trekken. Ga naar Products > Tickets om verschillende typen reserveringen te creëeren.

Denk verder dan een reguliere lunch of diner ervaring en creëer bijvoorbeeld een Ticket voor je Brunch op zondag, High Tea, Taco Tuesday, een speciaal evenement, en ga zo maar door. Heb je hulp nodig? 👇

📌 Lees het artikel Hoe voeg je Tickets toe

4. Stel Shifts in en creëer online beschikbaarheid

Om er voor te zorgen dat gasten ook daadwerkelijk de Tickets die je zojuist gecreëerd hebt kunnen reserveren, moet je Shifts aan Tickets koppelen. Ga naar Settings > Shifts om online beschikbaarheid te creëeren voor je Tickets. Er zijn veel verschillende instellingen die je kunt toekennen aan een Ticket (via Shifts). Van de tijd waarop de eerste reservering gemaakt mag worden, tot de standaard duur van het Ticket (een lunch duurt misschien 90 minuten, terwijl een diner 180 minuten duurt), tot hoevaak je een Shift wilt herhalen (dagelijks, wekelijks, of misschien elke eerste zondag van de maand), en meer. Om een optimale setup te creëeren... 👇

Yes! Je hebt het 'lastige' gedeelte achter de rug! 🚀 Je bent nu klaar om online reserveringen te ontvangen. Ga verder met de volgende stappen om ook echt online te gaan.

5. Accepteer de Algemene Voorwaarden

Dit spreekt redelijk voor zich, maar is desalniettemin net zo belangrijk als de eerdere stappen om online te kunnen gaan. Je kunt de Algemene Voorwaarden accepteren via de Go Live Assistant (links onderin het scherm) of via de Billing pagina in je account.

6. Voeg een betalingsmethode toe

Klik op je account (rechts bovenin) en ga naar Billing. Klik onder 'betalingsmethode' (payment method) op 'Add'. Je kunt nu de gewenste betaalmethode koppelen. De maandelijkse facturen worden automatisch geïncasseerd.

7. Installeer Formitable op je website

Ga naar Settings > Widgets en klik op de link 'configuration page'. Deze pagina bevat alle informatie die je webdeveloper nodig heeft om Formitable op je website te integreren. Heb je een WordPress website? Dan kun je de Formitable WordPress plugin installeren. Heb je hulp nodig? 👇

8. Maak een test reservering

Om te zien hoe de online reserveerervaring voor de gast is, raden we aan om een testreservering te maken. Op die manier zie je zowel hoe het er uit ziet voor de gast, als hoe het is wanneer een nieuwe reservering wordt toegevoegd aan je planning. Ga naar Settings > Widgets en klik op de link 'configuration page'.

1. 🍽️ Maak een testreservering via de widget

2. 💌 Check je email om te zien hoe de bevestigingsmail er uit ziet

3. 🛎️ Check de notificatie bel in Formitable en klik op de reservering om deze vervolgens in het Overview te kunnen zien.

9. Selecteer een abonnement

Selecteer je abonnement op de Billing pagina in je account. Je kunt maandelijks tussen de verschillende abonnementsvormen wisslen. Dit geeft je de flexibiliteit en vrijheid om altijd te kiezen wat op dat moment het beste bij je restaurant past. Als je echter je restaurant (brand) wilt laten groeien, je omzet een boost wilt geven en je werkwijze wilt optimaliseren, dan ben je waarschijnlijk het beste uit in het Standaardabonnement.

📌 Lees het artikel Wat mis ik in Basis? om een weloverwogen beslissing te maken.

10. Ga online 🎉

Klaar om online te gaan? Ga naar Settings > Widget en klik op de Go Online knop. Gefeliciteerd met het lanceren van Formitable 🤩.

✅ Wil je graag een final check op je instellingen met een specialist?

Neem contact op met je contactpersoon om een gesprek in te plannen. We verzoeken je vriendelijk om voor je afspraak stap 1 tot en met 4 te hebben doorlopen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe beter we advies kunnen geven en je kunnen helpen een optimale setup voor jouw restaurant te realiseren.

Algemene vragen (nadat je online bent)?

Contacteer ons Support team via de chat in je account (rechts onderin). Ze antwoorden meestal binnen 10 minuten en lossen een vraag binnen 20 minuten op.