Bouw je eigen integratie
Zapier: Integreer Formitable met andere apps

Met dit stappenplan voor Zapier zet je zelf een integratie op tussen Formitable en een andere app.

Melinda avatar
Geschreven door Melinda
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Via Zapier kan je Formitable verbinden met meer dan 3000 andere apps. Denk bijvoorbeeld aan email-campagne tools zoals MailBlue, alle Google apps (Calendar, Mail, Forms, etc.) en honderden marketing tools.

Wat kan je met de Zapier integratie?

Formitable staat drie triggers toe in Zapier:

1. New Reservation

2. Update Reservation

3. Canceled Reservation

Wanneer een trigger in Formitable wordt geactiveerd, kun je automatisch een actie uitvoeren in een verbonden app. Enkele voorbeelden:

• Voeg een nieuwe nieuwsbrief-abonnee toe aan je e-mailmarketing tool (Formitable + MailBlue).

• Stuur een week na een reservering een aangepaste after sales e-mail (Formitable + Gmail).

• Verstuur een gedetailleerde review vragenlijst na een reservering (Formitable + Google Forms).

• Zet je reserveringen in je online kalender (Formitable + Google Calendar).

Stappenplan om Formitable met Zapier te integreren

1. Creëer eerst een Zapier account via deze link. De stap waar je moet kiezen welke apps je gebruikt kan je voor nu overslaan.

2. Nadat je deze stappen doorlopen hebt kom je in het dashboard van Zapier terecht. Klik hier op 'Create Zap'.

3. Zoek bij 'Trigger' naar Formitable en selecteer de Formitable app.

4. Kies een Trigger event, bijvoorbeeld 'New Reservation'.

5. Klik op 'Sign in to Formitable' en vul je Restaurant UID en API key in. Lees in stap 1 van dit artikel hoe je je Restaurant UID en API key verkrijgt.

6. Zorg dat je toestemming hebt om acties via je API key uit te voeren. Lees in stap 2 van dit artikel hoe je dit aanzet.

7. Klik 'Continue' als je Formitable account gekoppeld is.

8. Test je Trigger door op 'Test Trigger' te klikken. Hierdoor gaat Zapier kijken in jouw Formitable account of je een nieuwe reservering erin hebt staan.

❗️ Let op: mocht dit niet lukken, maar dan zelf een nep reservering aan in Formitable en klik opnieuw op 'Test Trigger'.

9. Als de test lukt zul je je nieuwste reservering binnen zien komen met een lijst met data waar je doorheen kunt scrollen. Dit is alle data die je door kan sturen en aan kan passen in de app die je wilt koppelen via Zapier.

Nu heb je de koppeling van Formitable aan Zapier voltooid. De volgende stap is het koppelen van de app waarmee je wilt integreren aan Zapier. In deze handleiding gebruiken we MailBlue (De Nederlandse retailer van ActiveCampaign en een concurrent van MailChimp) als voorbeeld.

We creëeren een Zap die, elke keer als er een nieuwe reservering binnenkomt in Formitable, de gast toevoegt aan je nieuwsbrief-abonnees in MailBlue, mits de gast aangegeven heeft dit te willen.

Hiervoor moeten we eerst MailBlue koppelen en daarna een filter instellen die alleen de gasten doorstuurt naar MailBlue die aangegeven hebben de nieuwsbrief te willen ontvangen.

10. Om MailBlue te koppelen klik je eerst op 'Action' en zoek naar de 'ActiveCampaign' app.

11. Kies een Action Event. In dit geval 'Create/Update Contact'.

12. Druk op Continue en volg de vervolgstappen om je MailBlue / ActiveCampaign account te koppelen.

13. Klik tussen het Formitable blok en het ActiveCampaign blok op het + icoon om een Action toe te voegen en klik op Filter.

14. Nu kan je een regel instellen waarop je wilt filteren. Kijk eerst in de data die Formitable meegeeft wat je precies nodig hebt. In ons geval is dat 'Wants newsletter'. Deze staat voor de test-reservering op 'false'.

Om te zorgen dat alleen gasten worden doorgestuurd naar MailBlue die de nieuwbrief willen ontvangen, moet je filteren op gasten die 'Wants newsletter' op 'true' hebben staan. Bij die gasten is het 'true' dat zij de nieuwsbrief willen ontvangen.

Je stelt dus in 'Wants newsletter' + 'Exactly matches' + 'true'.

15. Klaar! Je Zap zou er nu zo uit moeten zien:

Geef je Zap nog een naam (linksboven) en activeer hem (rechtsboven).

Test als allerlaatste of je Zap werkt. Maak, update of cancel een reservering in Formitable en kijk in je gekoppelde app of de verwachte acties ook worden uitgevoerd.

In het geval van ons voorbeeld maak je twee nep-reserveringen aan via je widget. Een met inschrijving op de nieuwsbrief en een zonder inschrijving op de nieuwsbrief. Nu kijk je in MailBlue of alleen de gast die zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief in je lijst met abonnees is verschenen.

Vragen of hulp nodig? Mail lucas@formitable.com