Website
Hoe je een eigen domeinnaam (www.restaurant.nl) aan een Formitable website kunt koppelen
Hoe je een eigen domeinnaam (www.restaurant.nl) aan een Formitable website kunt koppelen

Gebruik je een website via Formitable? Dit artikel legt je uit hoe je de domeinnaam aanpast en hoe je je eigen domeinnaam koppelt

Melinda avatar
Geschreven door Melinda
Meer dan een week geleden bijgewerkt

De domeinnaam is wat een gast intypt als ze je website willen bezoeken. Bijvoorbeeld www.jouw-restaurant-naam.nl. Deze domeinnaam heb je vaak zelf in bezit, of de partij die jouw huidige website beheert heeft deze aangeschaft. In dat geval kun je vragen om deze over te zetten op jouw naam.

De website domeinnaam die je vanuit Formitable krijgt is standaard https://restaurant-ID.ft.restaurant. Bijvoorbeeld: https://1a2b3c4b.ft.restaurant.

We raden aan om de restaurant ID in ieder geval aan te passen naar de naam van jouw restaurant om de vindbaarheid van je website op Google te vergroten. Nog beter, is om je eigen domeinnaam te beheren. Op die manier bevat de url namelijk enkel de gegevens van jouw restaurant en niet van Formitable. Een domeinnaam koop je bijvoorbeeld via Google Domains.

Hieronder lees je hoe je een zelf gekozen naam kunt gebruiken in de Formitable domeinnaam en hoe je een eigen domein kunt koppelen aan Formitable.

Gebruik een zelfgekozen naam in de standaard domeinnaam

Door in de URL balk in de preview op 'Edit' te klikken kan je een andere naam kiezen en vervolgens opslaan:

Koppel je eigen website domein aan een Formitable website

Wil je je eigen website domein gebruiken in plaats van de domeinnaam die je via Formitable mag gebruiken?

Als je eigenaar bent van je eigen domein, kan je deze koppelen aan je Formitable website. Lees hieronder hoe je dat moet doen.

Nadat je deze stappen doorlopen hebt blijft het domein geregistreerd bij de partij waar je deze hebt aangeschaft, maar wordt de Formitable website hierop getoond.

Heb je nog geen domeinnaam, registreer die dan via Google Domains.

Stap voor stap je domein koppelen aan een Formitable website.

1. Om je domein te koppelen ga je naar Marketing > Website en scroll je naar onder naar de sectie 'Verbind je website'.

2. Druk op 'Verbind een domein'.

3. Nu controleren we of je domeinnaam klopt. Voer je domeinnaam in zonder www. en zonder '/' of andere toevoegingen en druk op 'Doorgaan'.

4. Hierna worden je DNS records getoond in bovenstaande pop-up. Deze moet je invoeren bij de partij waar je je domeinnaam hebt geregistreerd. Op die manier worden gasten die jouw domeinnaam invoeren doorgezet naar de website die je via Formitable gebruikt.

Dit invoeren doe je als volgt:

1. Login bij de partij waar je je domeinnaam van afneemt. Hou een tabblad met de DNS records van Formitable ernaast open.

2. Zoek na het inloggen naar de plek waar je je DNS settings kan managen. Dit verschilt per domein-aanbieder. Mocht je er niet uitkomen, contacteer dan hun klantenservice en vraag waar je je DNS settings kan aanpassen. Afhankelijk van de aanbieder kan dit ook Advanced DNS Records, Manage Domains of simpelweg DNS heten.

3. Het kan zijn dat er al DNS records verbonden zijn. Deze zul je moeten aanpassen of verwijderen. Let op dat je de 'MX records' niet aanpast, deze gaan over je email, niet over je website.

5. Wanneer de DNS records zijn ingevoerd bij de partij waar je je domeinnaam hebt geregistreerd, ga je weer terug naar Formitable en klik je op 'Test verbinding'

6. Bovenstaande pop-up toont. Hier kan je de status van je verbinding in de gaten houden. Dit kan tot 24 uur duren. De verbinding zal alleen tot stand komen als je de DNS Records hebt ingevoerd bij de partij waar je je domeinnaam hebt geregistreerd.

7. Je kan deze pop-up sluiten of de verbinding weer verwijderen.

8. Als alles goed is gegaan, zal je website binnen 24 uur verbonden zijn. Dit zal in de status aangegeven worden.

9. Mocht je meerdere websites willen verbinden, dan kan je een website 'Instellen als hoofddomein'. Dit doe je door op een huidige verbinding te klikken en vervolgens in de pop-up op de knop 'Instellen als hoofddomein' te klikken. De andere verbonden websites zullen dan doorverbonden worden naar dit domein.